Biserica "Sf. Nicolae" - Negustori


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1725-1726
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-19759
Adresa: Str. Ştefănescu Teodor 5 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Biserica
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 05-Aug-2009

Biserica Sfântul Nicolae - “NEGUSTORI”

Hramul: Sfântul Ierarh Nicolae al Mira Lichiei

O veche biserică -menţionată la 1665- era din lemn, acoperită cu şindrilă  fiind distrusă în 1718 de un incendiu. Este reconstruită din cărămidă la 1721, sub supravegherea lui jupân Simeon Cupeţul cu contribuţia negustorilor Radu Piteşteanu, Stoica abagiul, Stanciu cojocaru, şi Axente căpitan, toţi înmormântaţi în biserică. Atunci a fost pictată de către Pârvu Mutu -zugravul. În 1802 şi 1838 este afectată de cutremure. Manuil Serghiad -mare agă, repară biserica din banii săi, în 1839. Între 18671870 i se fac reparaţii radicale, epitropia de atunci construindu-i cele două turle din lemn şi tablă şi înlocuind şindrila cu tablă. La 1888, epitropia, prin grija şi cheltuiala lui Emanoil Protopopescu–Pake -Primar al Capitalei, închide pridvorul cu geamlâc, lărgeşte ferestrele şi-l pune pe Gh. Tattarescu să acopere în frescă pictura lui Pârvu Mutu la interior. În 1924-30, biserica este reparată, iar pictura lui Gh. Tattarescu este restaurată de pictorul Paul Molda. După cutremurul din 1940 este reparată sumar, cu o centură de fier lat. Ultimele seisme importante din 1977, 1986, 1990 o avariază, dar nu este atunci reparată.

În timpul păstoririi preotului Dinu Mihalcea, în anul 2002 este consolidată structura (prin subzidiri, centuri şi stâlpi din beton armat). Fondurile au fost donate de Constantin Henri Rătescu şi soţia sa, jurişti, enoriaşi în parohie. A participat firma de proiectare „PACIC”. Faţadele au fost retencuite şi zugrăvite în alb iar turlele vopsite. Lucrări de restaurare a picturii se efectuează în anul 2009.

Biserica, are planul triconc (27,60 x 8,25 – 11,35m). Pridvorul, este spaţios, având trei arcade frontale şi câte două pe laturi, sprijinite pe stâlpi cilindrici şi pile masive la colţuri, toate din zidărie. Se mai pot vedea unele fresce datorate lui Pârvu Mutu în pridvorul închis cu geam.

Pronaosul pe plan pătrat este acoperit cu o calotă sferică şi are deasupra turnul pătrat pentru clopotniţă, la care se ajunge printr-o scară spirală din turnul adosat pe latura nordică.

Naosul, este acoperit cu ajutorul pandantivilor, de turla-Pantocrator. Faţadele bisericii sunt simple, împărţite în două registre inegale, printr-un brâu profilat. Icoana hramului este pictată într-o nişă dreptunghiulară pe faţada vest, deasupra arcadelor pridvorului.

În curte, în partea dinspre altar, se află o modestă casă parohială, cu parter înalt, în care, la 1845, s-a născut Emanoil Protopopescu- Pache fiul protopopului Iancu şi viitor Primar al capitalei şi epitrop.

Arh. L.S.

Extras din: Lucia Stoica şi Neculai Ionescu Ghinea- Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” vol.1, 2005, Edit. Universalia